Gehaktdag

IMG_2430

Vandaag is het gehaktdag. Vraag maar aan de slager en hij zal weemoedig knikken, tenzij hij van Turkse of Marokkaanse komaf is. Woensdag gehaktdag, in de vorige eeuw uitgevonden door het Hollandse slagersgilde, is al lang ingehaald door meatless Monday. Maar daar weet de mediterrane slager, die meestal (vooral ook) groentenman is, wel raad mee. Schappen vol peulvruchten liggen er immers in zijn winkel. Daarmee kun je de meatless monday met groot gemak oprekken tot een diervriendelijke woensdag-gehaktdag. Neem linzenköfte; ze zijn in een handomdraai klaar en met een beetje geluk hoef je er niet eens de deur voor uit, wat op zo’n grauwe woensdag misschien wel goed uitkomt. Het enige wat je aan vers nodig hebt is (platte)peterselie (munt of koriander mag ook), lente-ui en een gewone ui. Het gaat zo: je kookt 200g rode linzen gaar in een liter water. Dat duurt een kwartiertje. Aan het water met die linzen voeg je 250 g fijne bulgur toe en laat dat een kwartier staan. De bulgur wordt vanzelf gaar. Hak een uitje fijn en bak hem zachtjes en voeg een el paprikapuree en een el tomatenpuree toe. Snijd intussen een paar lente-uitjes in dunne ringen. Meng de twee soorten ui door het linzenmengsel en breng dat verder op smaak met rode pepervlokken, fijngehakte peterselie, zout, wat gemalen komijn en gedroogde munt. Vorm er golfbalgrote balletjes van. Rol ze eventueel nog door wat peterselie. Je eet ze dus koud. En yoghurt-knoflooksaus, al dan niet met komkommer, of yoghurt-tahinsaus is er lekker bij. En wat gebakken of gegrilde courgette bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *