Bonen! (What else?)

 

9789048829606De buurtsuper krijgt het druk, met het VN-bonenjaar in het vooruitzicht. Want als je ergens moet zijn voor deze eiwit-, vitamine B- en ijzerrijke alternatieven voor vlees, dan is het wel dáár. De buurtsuper heeft peulvruchten te kust en te keur, vers, gedroogd, in potten en blikken en in de vriezer. In ook bewerkte vorm (tahoe), gemalen (kikkererwtenmeel) of gepekeld (lupinezaden). En in zakjes (pinda’s, want dat zijn ook peulvruchten). Voor wie geen raad weet met dat overweldigende aanbod is er nu Bonen!, een kookboek vol recepten, tips en achtergronden. Het is net uit, en dat kan niet beter natuurlijk nu steeds meer mensen op zoek zijn naar manieren om minder vlees te eten. Om bonen hing altijd een beetje een muffig luchtje. Uit de mediterrane keuken weten we allang dat dat volslagen ten onrechte is. Maar Bonen! laat pas echt zien hoe veelzijdig peulvruchten zijn. Joke Boon, ja zo heet de auteur écht, maakt de meest uiteenlopende gerechten met bonen. Niet alleen soepen, salades en stoofpotten, maar ook burgers, dips, pannenkoeken en allerhande zoet. Bij de feestelijke lancering van haar boek presenteerde ze bijvoorbeeld waanzinnig lekkere linzentruffels (met veel chocola en Cointreau erdoor, wat natuurlijk ook hielp). Maar er staat ook in hoe je erwtensoep, rats, kuch en bonen, lupineburgers of falafel moet maken. En ze geeft heel veel tips, bijvoorbeeld voor het bereiden van gedroogde bonen en hoe je zelf taugé maakt van mungbonen. Voor de meeste andere ingrediënten die ze gebruikt kun je trouwens ook bij de buurtsuper terecht: tahin, nigellazaad, ajvar, ingelegde citroen, kikkererwtenmeel… Probeer voor het pindakaasrecept in haar boek (met zonnepitten en zwarte sesam) ook eens de ongebakken blanke pinda’s van de Turk. Je roostert ze voor het malen gewoon even op een bakplaat in de oven (ca. 5 min op 180 graden). Wel even laten afkoelen voor ze in de keukenmachine gaan. Intussen kunnen dan de zonnepitten de oven in, zoals ze in haar recept beschrijft, die later door de gemalen pinda’s worden geroerd. Geweldige vondst!

Bonen! door Joke Boon, Uitgeverij Carrera, 288 blz. Prijs; 29,99

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *