Nieuw (oh nee toch niet): het notox-dieet!

IMG_2845Wat doet de detoxende mens zichzelf toch aan? En dan ook nog in dit grauwe jaargetijde. Kan er niks aan doen maar het doet me denken aan aderlating. Dat deden ze in de middeleeuwen om ziektes te bestrijden. Áls detoxen al zin heeft,  is dat hooguit als zelf opgelegde lijfstraf voor een uit de hand gelopen consumptiepatroon. Dan reinigt het in elk geval misschien de geest. Maar die zelfkastijding kun je jezelf besparen door gewoon normaal te eten. En dat is eigenlijk heel simpel zei Mark Bittman, voormalig culi-columnist van de New York Times vorig jaar in een interview naar aanleiding van zijn afscheid. Een goed dieet is volgens hem geen kwestie van gedetailleerd voorschrijven wat je wel en niet mag eten. Voor goed eten hoef je niet veel te weten en niet veel te kunnen, als je maar echt van onecht weet te onderscheiden. Ofwel, zegt hij: ‘Figure out what food is’. Cut the crap, zou hij zeggen als hij niet zo’n beschaafde man was. In feite is dat ook de strekking van het boek van Volkskrant journalist Mac van Dinther, Gij zult goed eten, dat vandaag verschijnt. Maar niemand verwoordde het zo treffend als Michael Pollan in Een pleidooi voor echt eten uit 2008: ‘Koop niets dat uw grootmoeder niet als eten zou herkennen’.

Enfin, als ze nog onder de levenden was zou mijn grootmoeder zonder enig probleem haar weg vinden tussen de kratten groenten, het fruit en de zakken peulvruchten, de gepelde en ongepelde noten in de buurtsuper. Ze zou er zelfs dingen kunnen kopen die ze als kind ook al at: zuring, raapjes, snijbiet, verse peulvruchten en gedroogde bonen in alle soorten en maten… En als ze zou weten dat er romige, yoghurt, zonder rare smaakjes in die grote potten zit, en echte boeren boter in die pakjes met Turks opschrift, dan zou ze die vast ook meenemen. Voilà, het notox-dieet. Uw buurtsuper heeft er alles voor in huis.

Lees het interview met Mark Bittman op Lucky Peach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *