Bakje troost

IMG_2535Laten we maar eens een troostrijk potje Marokkaanse muntthee zetten. Dat is iets heel anders dan wat je hier in café’s krijgt voorgezet, heet water met van die kledderige takjes munt erin. En het is al helemaal onvergelijkbaar met wat je aan zogenaamde exotische theeën in zakjes kunt kopen. Whiskey Berber, zoals hij in Marokko vaak wordt genoemd, bestaat uit groene thee met verse munt. Twee dingen zijn belangrijk bij het zetten. Het water moet niet te heet zijn (ca. 80º) en je moet de thee even ‘spoelen’. Verder heb je (behalve een theepot, jaha dat is ook anders dan in het café) ook een theefilter nodig, dus zo’n zeefje dat in de pot past, of gebruik zo’n handig papieren theefilterzakje, te koop bij de thee-/koffiespecialist. Zo ga je te werk. Kook iets meer dan de voor de pot benodigde hoeveelheid water. Laat het water nadat het heeft gekookt even staan of giet het over in een kan. Doe een paar schepjes groene thee in het filter of het zakje en begiet het met zoveel water dat alle thee het water kan opnemen. Laat een minuut staan en gooi het water weg. Neem nu een handje toppen van takjes verse munt, kneus die een beetje, doe ze in de pot, een giet heet water over het filter en de munt. Laat een minuut of vijf trekken en verwijder het filter. Marokkanen doen meestal ook behoorlijk wat suiker in de de pot, en dat is ook wel heel erg lekker, maar nodig is dat niet. In Marokkaanse winkels vind je een enorme keuze aan pakjes losse groene thee, het ene pakje nog mooier dan het andere. De prijzen lopen enigszins uiteen, de kwaliteit wellicht ook. Meestal vraag ik advies aan een andere klant; die wijst dan allerlei pakjes aan en dan neem ik de mooiste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *